Çocuğunuzu Terapiye Getirmeden Önce!
Çocukları psikolojik danışmana yada terapiye getirmeden önce söylediklerimiz, konuştuklarımız çok önemlidir. Çocukların nereye gittiklerini bilmeleri önemlidir. Çocuk nereye, nasıl bir ortama gireceğiniz bilemez ve neler yaşayacağı konusunda endişelenebilir. Çünkü onun için eğer daha önce terapiye gitmemişse yeni ve farklı bir ortamdır ve bu durum kaygı yaratabilir.
Çocuğunuzla terapiye gelmeden önce ona yapacağınız açıklamalar yaşına ve algı düzeyine uygun olmalıdır. Bazen anne babalar “doktora gidiyoruz” şeklinde bir açıklamayla çocukları terapiye getirmektedir. Özellikle doktor korkusu yaşayan çocuklarda bu açıklama kaygı yaratacaktır. Çocuklara terapi hakkında kısa, öz, açık ve net bilgiler verilmeli, “bir arkadaşa gidiyoruz”, “bir öğretmen gidiyoruz” gibi farklı ifadeler kullanılmamalı ve dürüst olunmalıdır. Bu sayede terapi öncesi güveni sarsılmamış olur ki psikoterapide danışman ve danışan arasındaki en temel şey güvendir. Hiçbir bilgi verilmeden çocuk aniden psikolojik danışmanla karşılaşmamalıdır. Onun anlayacağı dilde terapi ortamı, terapist ve süreç terapiye gelmeden önce anlatılmalıdır.
Geliş nedeni açıklanırken suçlayıcı, yargılayıcı bir dil kullanmadan ya da bir ceza aracı olarak göstermeden “çok yaramazsın”, “problemlisin”, “çok dikkatsizsin”, “hastasın”, “anormalsin” gibi ifadelerle tepkiye neden olmadan konuşulmalıdır. Bu ifadeler çocuğun özgüvenini sarsacak ve terapiye önyargılı gelmesine sebep olarak terapide direnç göstermesine yol açacaktır. Çözüm aranan konudan bahsedilip profesyonel bir yardım alınacağı söylenmeli “seni daha iyi anlayacak” gibi ifadeler kullanılmalıdır. Konuşmaların gizli olduğu ve psikolojik danışmana güvenebileceği bilgisi de verilmelidir.
Çocuğa yapılacak açıklamalarda psikolojik danışmanın kendisine yardım edeceğini, biraz sohbet edip oyun oynayacağını hatta resim bile yapabilecekleri ifadelerine yer verilmelidir. Yardım ve destek almak için gidildiği eklenmelidir.
“Ailedeki herkesi dinleyerek anlamaya çalışacak ve yaşadığımız bu duruma birlikte çözüm bulmaya çalışacağımız bir uzmana/ psikolojik danışmana gidiyoruz”, “seninle daha iyi iletişime geçebilmek, daha iyi anlaşabilmek ve daha iyi anne baba olmak için gidiyoruz”, “konuşup, sohbet edip, oyun oynayıp, resim yapıp rahatlayacağın ve kendini iyi hissedeceğin bir yer” cümlelerine benzer ifadeler kullanılabilir.