Çocuk ve Ergenlerle EMDR: Sihirli Değnek
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme yeni, etkili ve güçlü bir terapi tekniğidir. EMDR, 1987’de, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle ortaya çıktı. EMDR Adaptif Bilgi İşleme Modelinden kuramsal alt yapısını almaktadır.
Gün içinde pek çok şey yaşarız ve tüm bunlar beynin gerekli yerlerine depolanır. Fakat bazı zamanlar bizi rahatsız eden, üzen, travma yaşamamıza neden olan olaylar beyinde gerekli şekilde depolanmadan kalır. Bu anıyla ilgili herhangi bir tetikleyici ile karşılaşıldığında da bu anılar bizi rahatsız etmeye devam eder. EMDR tekniği ile terapi sırasında bu rahatsız eden anılar uygun şekilde işlenerek gerekli şekilde depolanır. Gözlerle terapistin çift yönlü el hareketlerini (bilateral) takip ederken kişiyi rahatsız eden anıya odaklanması istenir. Bu işlem ile beynin sağ ve sol yarım küresi etkileşim haline geçerek uygun şekilde depolanmayan anının işlenmesi sağlanır.
EMDR; kişilik bozuklukları, kaygı bozuklukları, depresyon, yas, rahatsız edici anılar, fobiler, yeme bozuklukları, performans kaygısı, sınav kaygısı, stres kontrolü, bağımlılıklar, cinsel ve/veya fiziksel taciz, davranım bozuklukları ve özgüven sorunları, travma gibi alanlarda kullanılır.
EMDR her yaştan çocuk ve ergen ile kullanılmaya uygun protokolleri olan bir terapi tekniğidir. Çocuk ve ergenler de yetişkinler gibi hatta daha şiddetli pek çok kötü anı, fobi, olumsuz deneyim yaşamaktadır. EMDR sırasında kullanılan çift yönlü uyarı (bilateral) ve değerlendirme ve bilişsel müdahaleler sayesine olumsuz anı artık çocuğu ve ergeni rahatsız etmeyecek şekilde depolanır ve herhangi bir tetikleyici ile karşılaştığında EMDR öncesinde verdiği tepkileri vermemeye başlar. EMDR’ a başlamada önce oluşturulan “Güvenli Yer” sayesinde çocuk ve ergen kendi kaynaklarının farkına varır.
Çocukların sözel becerileri henüz tam olarak gelişmediği için yaşadıkları olayları terapi sırasında tam olarak anlamayacakları için rahatsız eden anının resmi çizdirilir. Uygulanan EMDR sayesinde kötü şekilde çizilmiş resim seans ilerledikçe renkli bir resim olmaya başlar. EMDR sırasında hikaye tekniğinden de faydalanır ve çok başarı sonuçlar elde edilebilir.