Çocuklarda Tırnak Yeme
2-3 yaştan itibaren görülmeye başlanan tırnak yeme davranışının çocukluk döneminde %30 oranında görülürken ergenlik döneminde bu oran %50’lere kadar çıkmaktadır. Tırnak yeme davranışının altında yatan nedenlerin araştırılması çok önemlidir. Bebeklik döneminde elini ağzına götürmek ve emmek doğuştan getirilen refleks bir davranıştır. Bebek bu refleksi ile kendin rahatlatabilir. Daha sonraki dönemlerde de benzer şekilde tırnak yeme davranışı herhangi bir gerginliği azaltmak üzere yapıldığı öngörülmektedir.
Tırnak Yeme Davranışının Nedenleri:
- Korku ve kaygılar,
- Saldırganlık,
- Dikkat çekme,
- İlgi eksikliği,
- Kardeş kıskançlığı,
- Aşırı baskıcı aile ve öğretmen,
- Aile içi çatışmalar, boşanma,
- Ailede ya da arkadaşlarında tırnak yiyen birinden öğrenme/taklit etme
- Sosyal iletişim problemleri,
- Çekingenlik,
- Travma,
- Güvensizlik,
- Okula ya da yeni bir ortama uyum problemi
Ailelere Öneriler:
- Çocuğun kaygı, gerginlik ve uyumsuzluk nedenleri yönelik çözümler oluşturulmalıdır.
- Çocuk ile işbirliği yapılabilir.
- Çocuğun duygu, düşünce, korku ve kaygılarını ortaya koyabilceği ortam yaratılmalıdır.
- Sevgi ve ilgi eksikliği sebebiyle orta çıkmış tırnak yeme davranışını ortadan kaldırmak için anne babanın çocuk ile daha fazla vakit geçirmesi, sevgi ve ilgisini daha fazla ve somut davranışlarla göstermesi ve kaliteli vakit geçirmesi tırnak yeme davranışını azaltacaktır.
- Çocuk dikkat çekmek için tırnak yiyor olabilir. Bu nedeni tırnak yeme davranışını kızarak ve baskı kurarak yok etmek mümkün değildir. Davranış görmezden gelinmeli ve pekiştirilmemelidir.
- Özellikle kız çocuklarında tırnak bakımına önem verilebilir ve pekiştirilebilir.
- Tırnak düzeni olarak derinden kesilebilir.
- Çocuk tırnak yerken ona “elini azından çek” gibi ifadeler kullanmak yerine dikkatini başka yöne kaydıracak yönergeler ya da etkinlikler sunulabilir.
- Korktuğu ve kaygılandığı zaman tırnak yiyen çocuğa anne baba yanında olduğunu, güvende olduğunu sözel, duygusal ve fiziksel olarak göstermelidir.
- Çocuğun özgüveni geliştirilmeli, başarısız olduğu alanlar konusunda eleştirmek yerine, başarı olduğu alanlar ödüllendirilmeli ve desteklenmelidir.
- Çocuk ile anlaşarak acı oje kullanılabilir. Çünkü çocuklar genelde bir şeye dikkatini vermişken bu davranışı yapar ve aslında o anda tırnak yediğinin farkında değildir. Acı oje ile hem hatırlatıcı verilmiş olunur hem de olumsuz bir uyaran sayesinde bu davranışın azalması ve yok edilmesi sağlanabilir. Geceleri eldiven takmakta aynı işlevdedir.