Ne Kadar Harçlık?
Para kazanmak kadar para harcamak, parayı doğru harcamak, parayı verimli harcamakta çok önemlidir. Para her yaşta olduğu gibi çocukluk yaşlarında da değerlidir. Çocuğa harçlık vermek onun ihtiyaçlarını karşılayabileceği gibi yetişkin hayatındaki para harcama alışkanlıklarını da belirleyecektir. Harçlık konusunda anne baba çocuk arasında fikir ayrılığı olabilir. Fakat bu durumu çatışmaya düşmeden çözümlemek gerekir. Harçlık konusu aileden aileye değişiklik gösterecektir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken nokta çocuğun yaşına ve sınıfına uygun şekilde ve günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek kadar, belli bir miktarını da biriktirebilecek kadar, düzenli ve tutarlı şekilde verilmesidir. 1., 2., 3. ve 4. sınıf öğrencilerine günlük; 5., 6., 7. ve 8. sınıf öğrencilerinde de haftalık harçlık verilmelidir.
Harçlık vermenin amaçlarından biri; çocuğun kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesini öğrenmesidir. Bunun dışında çocuğun sorumluluk almasını sağlamak, kendini ve harcama davranışını kontrol edebilmek, para ve tasarruf kavramını öğrenmek, sahip olduklarının değerini bilmek, ihtiyaç doğrultusunda alışveriş yapmayı kavramaktır.
Fazla harçlık vermek çocuğun kişiliğini olumsuz etkileyecektir. Çocuk fazla para harcamaya alışacak, her istediğini alabildiği için doyumsuzluk duygusu gelişecek, para biriktirme davranışını öğrenemeyecek ve sorumluluk alamayacaktır. Fazla harçlık kadar gereğinden az harçlık vermek de doğru değildir.
Harçlık Vermenin Püf Noktaları!:
- Harçlık belli düzende ve tutarlı verilmedir.
- Harçlığı nasıl harcayacağı konusunda konuşulmalı ve örnek olunmalıdır.
- Harçlığın belli bir kısmını biriktirmesi için teşvik edilmelidir.
- Harçlık ne az olmalı ne çok olmalıdır. Bulunulan sosyoekonomik çevreye göre arkadaşlarının ortalama harçlıklarına göre belirlenmelidir.
- Harçlığını zamanından önce harcayan çocuğa sahip olduğu paranın ekonomisini yapmayı öğrenmesi için diğer harçlığına kadar harçlık verilmemelidir.
- Harçlığını harcama alışkanlıklarına dikkat edilmelidir.
- Harçlık bir ceza aracı olarak kullanılmamalıdır.
- Benzer şekilde harçlık bir ödül aracı olarak ta kullanılmamalıdır. Olumlu davranışı pekiştirmek için para ödülü verilmemelidir.
- Değişen ihtiyaçlara ve yaşa göre harçlık miktarı yeniden düzenlenmelidir.