Psikolojik Testler
Terapi sürecinde psikolojik testlerin kullanımı bireyi/çocuğu tanıma amacı doğrultusunda oldukça işlevseldir. Çocuğun problemleri, sorunları, savunmaları, tutumları, algıları, ilgileri, yetenekleri, becerileri psikolojik testler aracılığıyla daha iyi saptanabilir. Psikolojik testler çocuk hakkında var olan bilgi havuzumuza ek bilgiler sunabilmektedir. Yani psikolojik testler çocuğun bir bütün olarak incelenmesi sağlar. Çocuklarla yapılan terapilerde kullanılan pek çok psikolojik test vardır. Bunlardan bazıları; Porteus Labirentleri Testi, Goodenough- Harris Bir İnsan Çiz Testi, Catell 2A Zekâ Testi, AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri), Gesell Gelişim Testi, Metropolitan Okul Olgunluk Testi, Peabody Resim-Kelime Testi, Benton Görsel Bellek Testi, Bender Gestalt Görsel Motor Algı Testi, Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi, Louisa Duss Psikanalitik Hikayeler Testi, Burdon Dikkat Testi, Beier Cümle Tamamlama Testidir.
PORTEUS LABİRENTLERİ TESTİ: Genel yeteneği belirlemek için uygulanan bireysel zekâ testi olarak kullanılmaktadır. 7 yaş 6 ay ile 14 yaş arasındaki bireylere uygulanır. Labirentteki çıkış yolunu bulma esasına dayanır. Zekânın planlama ve genel yeteneğini belirlemek amacıyla kullanılan test, 12 labirentli kartlardan oluşmaktadır.
GOODENOUGH HARRİS İNSAN ÇİZ TESTİ: Resim çizme yoluyla çocukların zekâ gelişimini ölçmeye yarayan bir çizim testidir. 4-14 yaş arasındaki çocuklara uygulanır. Çocukların resimleri doğrultusunda çizilen insan resmi ile zekânın tespit edilebildiği özel bir testtir.
CATELL 2A ZEKÂ TESTİ: Uluslararası (kültürden bağımsız) bir zekâ ölçeğidir. 7 yaş 6 ay ile 14 yaş arası bireylere uygulanır. Zekânın soyut alandaki işlevini saptamaktadır. Toplam 46 maddeden oluşan testi yanıtlama süresi toplam 25 dakikadır.
AGTE (Ankara Gelişim Tarama Envanteri): Anne baba ile görüşme yoluyla uygulanan bir testtir. 0-6 yaş arası gelişim, 154 maddede değerlendirilmektedir. Dil-bilişsel, ince motor, kaba motor, sosyal beceri-öz bakım ve genel gelişim olmak üzere 5 kategoriden oluşmaktadır. Çocukların gelişimi ile ilgili derinlemesine ve sistemli bilgi sağlar ve muhtemel gelişim gerilikleri konusunda uyarır.
GESELL GELİŞİM TESTİ: Okul öncesi dönem çocuklarına uygulanan, görsel motor ve algı gelişiminin değerlendirildiği bir testidir. 2-6 yaş arası çocuklara uygulanır. Performans ve gelişim belirleme testidir. Çocukta motor beceri, görsel algı, görsel hafıza, el göz koordinasyonu, ayrımlaştırma, bütünleştirme ve ince motor becerilerinde sorun olup olmadığına ışık tutar. Ayrıca çocuğun fiziksel ve biyolojik ve genel gelişim süreçlerinin incelenmesine yardımcı olur.
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ: Çocukların okul için gereken olgunluğa, okulun gerektirdiği kurallara ve öğrenmeye psikolojik ve gelişimsel olarak hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir. 5 buçuk yaş ile 6 yaş arsındaki çocuklara uygulanır. Kelime anlama, cümleler, genel bilgi, eşleştirme, sayılar, kopya etme olmak üzere 6 alt test ve toplam 100 maddeden oluşur.
PEABODY RESİM KELİME TESTİ: 2-18 yaş arası çocukların alıcı dil yaşının tespit edilebildiği, kelime-kavram bilgisi gelişiminin saptandığı, ayrıca çocuklarda konuşma bozukluğu ve sözel ifadeye ışık tutan bir gelişim testidir. Kronolojik yaşına göre çocuğun alıcı dil yaşı belirlenir.
BENTON GÖRSEL BELLEK TESTİ: Dikkat, algı ve bellek durumuna dair bilgi veren, dikkat eksikliğinin tespit edilebildiği bir dikkat-algı testidir. 8 yaş ve üzeri bireylere uygulanabilir. Görsel – mekansal belleğin ölçülmek istendiği durumlarda kullanılabilir. Şekil belleğini anlık ve gecikmeli olarak değerlendirebilmektedir. Ayrıca görsel belleği, görsel algılama ve motor yeteneklerden ayırt edebilmektedir.
BENDER GESTALT GÖRSEL MOTOR ALGI TESTİ: Çocuklarda görsel motor işlevi görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılmaktadır. Ayrıca hem yetişkin hem de çocuklarda mental geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını, organik beyin hasarlarını ve regresyon vakalarında kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır. 5 yıl 6 ay ile 10 yıl 11 ay arasındaki çocuklara uygulanır.
FROSTİG GELİŞİMSEL GÖRSEL ALGI TESTİ: Görsel algı kavramı, görsel uyaranları tanıma, ayırt etme ve daha önceki deneyimlerle ilişkili olarak yorumlama yeteneğini değerlendirmeye yardımcı olan bir algı testidir. 4yaş 0 ay ile 7 yaş 11 ay arasında olan çocuklara uygulanır. Test çocuklardaki görsel algı problemlerini ve derecesini saptamak, uygun akademik programa karar vermek amacıyla kullanılabilir. El-göz koordinasyonu, şekil-zemin ayırımı, algılama sabitliği, mekanla konumun algılanması ve mekan ilişkilerinin algılanması olmak üzere 5 algısal beceriyi ölçmektedir.
LOUİSA DUSS PSİKANALİTİK HİKÂYELER TESTİ: Projektif bir testtir. Test on tane yarım bırakılmış hikâyeden oluşur. Çocukların sorunlarını çözümlemek ve anlayabilmek için uygulanan bir testtir. Hikâyeler, çocukların anlayabilecekleri ve ilgi duyabilecekleri biçimde yapılandırılmıştır. Yarım bırakılmış ve çocuk tarafından tamamlanması istenen 10 hikâyeden oluşur. Bu hikâyeler; kuş hikâyesi, evlilik yıldönümü hikâyesi, kuzu hikâyesi, cenaze töreni hikâyesi, korku hikâyesi, fil hikâyesi, yapılmış obje hikâyesi, anne ve babayla gezinti hikâyesi, haber hikâyesi, fena rüya hikâyesidir. Her hikâyenin bir içeriği vardır. Psikanalitik teoriye uygun olarak, her gelişim dönemine uyan olası problemi ortaya koymaktadır.
BURDON DİKKAT TESTİ: 10-20 yaşları arasına uygulanır. Çocuklara bir sayfa üzerine gelişi güzel dizilmiş harfler verilir. Bu harfler belli ve düzenli aralıklarla dizilmiştir. Çocuğun dikkat becerisini ölçmeye yönelik bir testtir.
BEİER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ: 8 ile 16 yaşlar arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. Bu test projektif bir testtir. Çocuk bu test aracılığıyla, bir ölçüde belirsiz bir uyarıcı karşısında kendi ilgilerini, duygularını tutumlarını, isteklerini, üzüntülerini ve kişiliğinin diğer önemli isteklerini yansıtmaktadır. Eksik cümleleri tamamlarken, genel durumunun yanı sıra, iç durumunu yansıtan tepkilerde bulunmaktadır.